Ten zestaw noży Satake Ame zawiera trzy typy japońskich noży: Petty, Santoku i Kiritsuke. Petty to rodzaj małego noża, który dobrze sprawdza się przy precyzyjnych zadaniach w kuchni. Nóż Santoku to wszechstronny nóż uniwersalny, który nadaje się zarówno do krojenia warzyw, jak i ryb oraz mięsa. Nóż Kiritsuke ma długie ostrze, które jest optymalne do filetowania ryb lub innych składników, które chcemy pokroić na bardzo cienkie plastry. Ame po japońsku oznacza deszcz, co w tym przypadku odnosi się do specjalnego wyglądu ręcznie wykonanego ostrza noża. Wzór jest nie tylko piękny, ale również bardzo funkcjonalny, ponieważ nierówna powierzchnia zapobiega przywieraniu produktów do ostrza. Rękojeść noży z serii Ame wykonana jest z drewna Vril, zwanego również Masur, które jest niezwykle pożądanym i niesamowicie pięknym materiałem pochodzącym z narośli na modrzewiu, brzoskwini, kamforze lub klonie. Kierunek włókien drewna biegnie w różnych kierunkach, co tworzy bardzo charakterystyczne usłojenie i sprawia, że każda rączka noża ma całkowicie unikalny wygląd.