Kai Wasabi Black deba ma ostrze wykonane ze stali nierdzewnej o wysokiej zawartości węgla 1K6 oraz rękojeść wykonaną z połączenia polipropylenu i proszku bambusowego, co nadaje jej właściwości antybakteryjne. Japoński nóż deba łączy funkcje tasaka i noża szefa kuchni i jest używany do odcinania głowy i filetowania ryb, luzowania drobiu i krojenia mięsa.
MateriałArkusz
1K6 stal
Podpora
Bambus, polipropylen
Kolor trzonkaCzarny
Waga brutto (kg)0,31
Pielęgnacja i czyszczenieUżywać tylko z deską do krojenia z tworzywa sztucznego lub drewna. Nie używać na szklanej desce do krojenia, patelni lub na talerzu. Unikać krojenia kości lub zamrożonych składników, ponieważ może to spowodować uszkodzenie ostrza.
Po każdym użyciu naostrz ostrze za pomocą ostrzałki. Nie nadaje się do mycia w zmywarce, może to bowiem doprowadzić do uszkodzenia noża, jak i zmywarki. Myj ręcznie natychmiast po użyciu i delikatnie wytrzyj ostrze noża miękką szmatką. Nie czekaj z czyszczeniem noża, ponieważ kwasy zawarte w resztkach jedzenia mogą zniszczyć ostrze. Nigdy nie pozostawiaj noża mokrego, ponieważ może zacząć rdzewieć. Przechowuj ostrza w bloku na noże lub na pasku magnetycznym.